Bylinky našich zahrad

Levandule je velmi aromatická a léčivá bylina, která kvete drobným fialovým kvítkem. Její pěstování není nijak složité, stačí ji řádně stříhat. Pěstovat ji můžete dokonce i v květináči, tedy doma, ale květník by měl být aspoň dvakrát širší než rostlinka. Nemá ráda mokré prostředí, takže když ji občas zapomenete zalít, jen Vám poděkuje. Používá se zejména do aromatických pytlíčků, jejichž vůně přetrvá několik měsíců a krásně provoní byt.
levandulový pytlíček
Mateřídouška je též krásně voňavá bylinka, dokonce i léčivka. Má uklidňující účinky, takže je dobrá jako prevence proti stresu a dokonce i bolesti hlavy. Zde na řadu opět přicházejí voňavé pytlíčky se sušenou bylinkou. Můžeme ji použít i jako koření do jídla, ovšem tento typ použití je spíš vzácnější. Máte-li rádi včelky, poletující z kvítku na kvítek, tato rostlina je pro Vás to pravé.
Tymián je, světe div se, druh mateřídoušky. Jediný rozdíl je, že mají dřevnatějící lodyhy. Opět se jedná o bylinku, která nevyžaduje pravidelnou zálivku a suchá zem jí nevadí. Používá se nejen jako koření do jídla, nyní je to již častější případ, ale také má léčivé účinky. Pomáhá proti plísním a bakteriím, dokonce vývar z tymiánu je dobrý na zmírnění kašle.
Oregáno, neboli dobromysl, opět nevyžaduje zálivku. Dá se pěstovat i v květináčích. Pokud ji pěstujete na zahrádkách, počítejte s tím, že pokud vysemení, bude další rok takřka všude kolem. Má protizánětlivé účinky, hlavní je ale schopnost bylinky pomáhat proti křečím svalů. Oregáno můžete nalézt i v kuchyni, kdy se používá ve velkém do středomořské kuchyně.
Bylinný čaj
Libeček je již méně známá bylina, která se využívá zejména v kuchyních. Listy i lodyhy rostliny jsou silně aromatické, proto když se přidává do jídla, nedává se byliny moc. I tak dokáže jídlo svou chutí a vůní naprosto změnit. Co se týká lékařského použití, můžete si z libečku uvařit čaj, který pak působí močopudně.
Máta je bylinka, která se v posledních letech těší velké popularitě. A nemůže za to jen nápoj s názvem Mojito. Známá je pro svou mentolovou vůni a chuť, proto se používá i pro výrobu mastí či bonbonů. Mátový čaj nejen, že zahřeje, ale pokud cítíte, že budete nemocní, pomáhá s uvolněním nosu a dutin. Jen si dávejte pozor, aby se mátě vyhýbaly těhotné ženy. Pro ně není vhodná.
Meduňka voní po citronu, to je její hlavní poznávací znamení. Stačí promnout lístek, aby se uvolnily silice a citronová vůně se roznese po okolí. K sušení není moc vhodná, silice ztrácí pak svou vůni. Ovšem použití čerstvé bylinky do vaření, koláčů či nápojů obzvláštní chuť. Někdy dokonce může nahradit i citronovou kůru.