To podstatné, co musíte o bylinkách vědět

Zakoupit semínka a sazenice a vypěstovat rostlinu zvládne skoro každý. Ale jak ji správně využít? Vyznáte se v terminologii zpracování byliny na lék?
Odvar: vybranou část rostliny přelijeme studenou vodou a uvedeme do varu.  Potom povaříme dle potřeby. Kořeny a kůru necháme ve varu půl až celou hodinu, ostatní části rostlin vaříme asi 10 minut. Pokud přidáváme byliny kvůli jejich silicím, vložíme je do hrnce až po uvaření, přiklopíme pokličkou a necháme asi 5 minut louhovat. Potom scedíme přes plátýnko. Nějaká voda se nám odvaří, takže ji dáváme větší množství.
Máta peprná
Nálev: rostlinu navlhčíme, aby se lépe smáčela. Přelijeme horkou vodou a necháme louhovat asi 15 minut pod pokličkou. Po vychladnutí scedíme.
Nálev a odvar se běžně označují jako čaj. Je podstatné zvolit způsob přípravy, který zaručí využití co největšího množství léčivé složky byliny.
Výluh: rostlinu přelijeme studenou vodou a necháme den stát. Potom scedíme.
Tinktura: vybranou část rostliny zalijeme čistým lihem nebo silným destilátem (slivovice, vodka) a necháme 1-2 týdny v dobře uzavřené lahvi při pokojové teplotě. Potom opatrně scedíme a užíváme po kapkách. Pokud volíme šetrné podávání, můžeme přidat trochu mléka.
Sirup: čerstvé nebo suché byliny zalijeme studenou vodou, aby byly ponořeny a necháme den stát. Druhý den asi 15 minut povaříme a rostliny vylisujeme. Šťávu dále vaříme s cukrem na mírném ohni za občasného míchání, dokud se netáhne jako med. Na 1kg šťávy se přidává 1,5kg cukru.
Bylinkové víno: rostliny pokrájíme a naložíme do bílého vína. Necháme asi 8 dní stát a potom přecedíme do jiné sklenice.
Kopřiva dvoudomá
Šťáva: čerstvé byliny vylisujeme v lisu na ovoce, nebo rozmačkáme a protlačíme přes pláténko. Vyhneme se nežádoucí reakce šťávy s kovem a použijeme například skleněné nebo plastové nádobí.
Kloktadlo: na kloktání použijeme odvar, nebo tinkturu naředěnou vodou.
Koupel: bylinné koupele připravujeme z odvaru, nebo ze směsi odvaru a nálevu, které přidáváme do vodní lázně.
Mast: roztopíme 500 g tuku (vazelína, sádlo, kokosový olej), přidáme 3 hrsti nadrobno nasekaných bylin a necháme potřebnou dobu na plotně. Nesmí se připálit, proto použijeme vodní lázeň. Necháme den odležet, postup několikrát opakujeme. Při posledním zahřátí přidáme včelí vosk, scedíme a uchováváme ve sklenicích v lednici.