Jak správně vybrat zábradlí ke schodišti

Téměř nezbytnou součástí každého domu je i schodiště. A obvykle zde najdeme více než jedno, a to i u přízemních domků. I ty totiž mají sklep, a často i podkroví, které je třeba zpřístupnit. A právě schody jsou obvykle tou nejlepší cestou.

Pokud je však chceme rekonstruovat či dokonce stavět nové, je toho dost, co je potřeba vzít v úvahu. A to se týká nejen schodů samotných, ale i zábradlí ke schodišti, které je jeho nezbytnou součástí. Tomu je však často věnována ještě menší pozornost. Přesto právě ono má důležitou, nezastupitelnou roli.

schodiste2

V první řadě nám pomáhá zajišťovat bezpečí při chůzi po schodišti, ať už směrem nahoru či dolů. Přeci jen, i když si to obvykle neuvědomujeme, chůze po schodech není zrovna tím nejbezpečnějším, co můžeme dělat. Pád z nich totiž může mít ošklivé následky.

A k pádu může dojít velmi snadno, stačí jen špatně došlápnout, či aby nám noha jen lehce podklouzla na mokrém povrchu. Zde je možnost zachytit se zábradlí a zabránit tak pádu neocenitelná.

Dobrý, ale podle čeho bychom jej měli vybírat? Přeci jen, na trhu existuje široká škála nejrůznějších modelů, ze kterých si můžeme vybrat. Jak zjistíme, který z nich je pro nás ten nejlepší?

V první řadě bychom si měli stanovit kritéria, kterými se budeme řídit, a seřadit je podle důležitosti. Například cena je jistě velmi důležitá, avšak neměla by být tím, podle čeho se budeme hlavně rozhodovat.

schodiste4

Tím nejdůležitějším, na co bychom se měli dívat, je celková konstrukce a kvalita zpracování. Právě ty totiž určují to, jak dlouho nám bude sloužit a jak dobře bude plnit svůj úkol. A vzhledem k tomu, o jak vážnou situaci zde jde, je jasné, že je kvalita velmi důležitá.

Pokud jde o materiál a tvar, tak ty by měly odpovídat schodišti a celkovému zařízení domu. Pokud jej máte například v moderním stylu, plném chromu a kovu, pak dřevěný vyřezávaný typ nejspíš nebude to pravé.

Jistě, je toho poměrně dost, co je třeba uvážit. Věřte ale, že se vám to nakonec vyplatí.