Jaký postavit plot?

Čím oplotit zahradu kolem domu? To je opravdu těžká otázka. Existuje celá řada druhů a typů plotů a navzájem se liší opravdu v hodně parametrech. My vám dnes popíšeme ty neznámější druhy plotů a řekneme vám, jak z nich vybrat ten nejlepší.

železný plot

Prvním typem jsou betonové ploty. Betonové ploty cena je různá a záleží především na to, jak velkou část pozemku si tímto plotem chcete oplotit. Jedná se totiž o vysoce kvalitní materiál, díky kterému budete mít nejen ohraničený pozemek, ale navíc na vás z okolí nikdo ani neuvidí. Máte tak možnost chránit nejen svůj majetek, ale i soukromí. Nicméně faktem zůstává také to, že za metr tohoto kvalitního plotu si také pořádně připlatíte. Prostě a jednoduše, každá kvalitně odvedená práce něco stojí.

dřevěný plot

Dalším typem je klasický pletivový plot s betonovými sloupky. Tento plot je ze všech nejrozšířenější a používá se k ohraničení všech typů pozemků – což znamená, že se používá jak k ohraničení klasických rodinných domů, tak k ohraničení firemních, nebo komerčních prostor. Velkou výhodou je poměr ceny a výkonu. Za vcelku nízkou cenu, získáte kvalitní plot. Nevýhodou je to, že je skrze něj vidět, pokud tedy chcete více soukromí, musíte si na plot natáhnout síť, nebo před něj postavit živý plot.

Co se týče živých plotů, ty jsou kapitola sama pro sebe. Samotné keře vás příliš před nezvanými hosty neuchrání. Velkou nevýhodou je i to, že musíte čekat na to, až všechny rostliny vyrostou. Mimo jiné je tento plot vysoce náročný na údržbu. Rostliny je opravdu nutné neustále hnojit, stříhat a jinak udržovat.

Posledním nejrozšířenějším typem plotů je ten klasický dřevěný. Ten našel své využití jak u ohraničení ohrad pro dobytek, tak u ohraničení rodinných zahrad. Oproti tomu betonovému je podstatně hezčí na pohled, nicméně ani tento plot není pro zloděje těžké překonat.